De courgettes beginnen al te bloeien, erg vroeg in het seizoen. Door het weer, door het ras of een combinatie van beide, in ieder geval een maand voor op schema:
vrijdag 27 mei 2011
woensdag 11 mei 2011
Beverratten
Beverratten zijn mooie beesten, net als bevers maar dan zonder de kenmerkende platte staart. Helaas zijn ze ook zeer vraat- en vernielzuchtig. De walkanten worden ondergraven, fruitbomen vernield en ze blijken zelfs in staat om onze rabarberplanten (giftig) en frambozenplanten (stekels) steeds weer af te grazen zodat ze niet groter worden dan een enkele centimeter. Afgelopen winter waren onze boeren- en witte kool ook al ten prooi gevallen aan de vraatzucht. Hoog tijd voor maatregelen dus. Deze valkooi staat op scherp en is voorzien van een (overrijpe) peer. Het principe is simpel: een (voor beverratten onweerstaanbaar) stuk fruit wordt achterin de kooi gelegd. Goed zichtbaar, bijna aanraakbaar, maar uitsluitend bereikbaar door de kooi te betreden. Voordat het fruit wordt bereikt valt het luik dicht, vervolgens komt de jager en schiet het verhaal uit.
And now we wait...
And now we wait...
vrijdag 6 mei 2011
na lang wachten
Na 8 dagen 'wachten' komen de stokbonen al boven de grond. Nu nog een nachtvorst zoals in Nederland zou desastreus zijn.
donderdag 5 mei 2011
Partenon F1
Het blijft warm voor de tijd van het jaar en ook de vooruitzichten laten al lang geen kans op nachtvorst meer zien. Het inrichten van de moestuin gaat dus verder met het planten van de courgettes die pas 1 maand geleden zijn gezaaid. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen, want dit jaar zijn het geen 'gewone' courgettes maar "echte" Partenon F1 hybride. Drie jaar geleden hebben we namelijk voor het eerst 2 courgettes geplant, maar die waren gekocht. De oogst was opmerkelijk goed, vrijwel alle bloemen werden ook courgettes. In de jaren daarna was de opbrengst per plant nooit meer zo goed, maar de verkoper van het eerste jaar had helaas geen ras vermeld. Na een lange zoektocht op internet blijkt de "Partenon F1" aangeprezen te worden als een hybride die erg geschikt is voor minder gunstige omstandigheden, geen bestuiving nodig en niet-kruipend. Die beschrijving komt exact overeen met onze ervaring, dus de zoektocht naar zaden van dit ras werd gestart in september 2010. Geen enkele winkel in de omgeving verkoopt dit ras, wel andere dure rassen met zaden tot 2 euro per stuk! Dan maar op internet zoeken, in Frankrijk en de UK blijf je rond die 1-2 euro per zaadje steken. In Nederland iets beter, maar hoge verzendkosten. Uiteindelijk maar weer in Duitsland gekocht, 5 zaden voor € 2,59 +€1,45 verzendkosten. Om de verzendkosten nog wat verder te drukken 10 zaden besteld. Dus vanuit Duitsland voor 66,3 cent per zaadje in de brievenbus afgeleverd wat in Frankrijk 2 euro per stuk kost exclusief verzendkosten! Waarom draait die Duitse economie toch beter?
Abonneren op:
Posts (Atom)