1 februari 2013

zaterdag 15 maart 2008

Dé brief

In september vorig jaar brak paniek uit onder de in Frankrijk wonende niet-Franse ingezetenen.
De Franse regering had per decreet besloten dat buitenlandse 'niet-actieven' geen gebruik meer mochten maken van de Franse ziektenkostenverzekering (Couverture Maladie Universelle) omdat deze eigenlijk in het leven was geroepen voor arme Fransen. Ze moesten zich maar particulier verzekeren. Deze maatregel zou vooral de Engelsen treffen, maar ook andere Europeanen die in Frankrijk van hun eigen vermogen leven. De maatregel leek al vanaf het begin een zeer ondoordachte bezuiniging, want er mankeert nogal wat aan.

1-Instappen in de CMU was tot dat moment verplicht voor buitenlanders, zij moesten hun particuliere verzekering beëindigen. Eerst verplichten en dan verbieden, dat kan natuurlijk niet. Mensen die inmiddels een ziekte hebben opgelopen zouden onverzekerbaar zijn.
2-Een land mag geen onderscheid maken tussen eigen burgers en andere EU burgers
3-De meeste buitenlanders betalen premie (voor arme ingezetenen is de verzekering gratis) dus er wordt niets bespaard.
4-Er zijn vrijwel geen particuliere ziektekostenverzekeraars in Frankrijk, dus de premie verdwijnt naar het buitenland in plaats van naar de Franse zorg.
5- Ieder EU land moet EU burgers toegang geven tot het ziektekostensysteem.
6 -Ieder EU land moet vrije vestiging van andere EU burgers mogelijk maken.

Er volgde dan ook een enorme klachtenregen die in november leidde tot intrekking van het decreet. Maar het ziektekostensysteem is regionaal onderverdeeld en de regionale 'opperhoofden' wisten natuurlijk van niks. 'Parijs' moet eerst de nieuw regels 'voorkoken' in begrijpelijke taal zodat ook de lagere overheden geïnstrueerd kunnen worden hoe te handelen.
Het duurt maanden voordat de lokale CPAM ( Caisse Primair d'Assurance Maladie) op de hoogte zijn en hun klanten aanschrijven. Vandaag pas, 5 maanden later, is ie aangekomen, dé brief:


Korter kan het niet:"de minister heeft de maatregel ingetrokken"
Dat is zelfs niet helemaal waar, want vanaf heden mogen buitenlanders pas toetreden nadat ze 5 jaar onafgebroken in Frankrijk hebben gewoond. Dit is nog strijdig met de wetten onder punt 5 en 6 dus vermoedelijk gaat ook dit onderdeel nog van tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten