1 februari 2013

maandag 27 april 2009

Franse stroom

De Franse regels ten aanzien van elektrische installaties wijken nogal af van de Nederlandse NEN1010 normen. Vooral de eis dat stopcontacten en verlichting niet gemengd mogen worden in 1 groep levert bij mij nogal wat vraagtekens op ten aanzien van het nut hiervan. Verder is een max. aantal stopcontacten per groep voorgeschreven en mag er in Frankrijk 16 ampere door een draadje van 1,5 mm2 ( in NL 10A) en 20 ampere door een draad van 2,5mm2 ( in NL 16A).
De 'veilige' norm ten aanzien van het aantal stopcontacten levert natuurlijk nogal komische ( zeer onveilige) oplossingen op: door gebrek aan stopcontacten zijn in veel Franse huishoudens apparaten aangesloten op een driewegstekker in een driewegstekker in een driewegstekker...
Dat mag dan weer wel.

Natuurlijk moest er een stopcontact komen in de badkamer, en verlichting boven de spiegel:


En 'natuurlijk' was het meubel niet voorzien van een stopcontact, noch een lichtschakelaar, dus die moest ik er bij prutsen.

Verder 'moest' er van vrouwlief ook verwarming komen:


Maar 'vrouwlief' denkt er natuurlijk niet aan dat er normen zijn voor plaatsing van elektrische apparaten in een badkamer. Zoals de zone-indeling voor verlichting (zone 1,dus 12 volt) , de plaatsing van het stopcontact (zone 3) en de verwarming in zone 2.
Daarnaast is verplicht dat dit alles wordt beveiligd door een aardlekschakelaar van 30mA.

De groepenkast is oud,klein en vol en destijds bestonden er nog helemaal geen aardlekschakelaars. Dus moest 'manlief' maar weer aan de slag.Er is een 2e groepenkast nodig, dus flink hakken in de muur om de benodigde ruimte te maken.



Verder had vrouwlief de 'wens' om de vaatwasmachine, de droger en de wasmachine tegelijk te kunnen gebruiken. Daartoe moet elk apparaat wel over een eigen aansluiting van tenminste 10A beschikken, dat is nu niet zo, dus kan manlief weer aan de slag.
De normen schrijven voor dat bij nieuwe aanleg de wasmachine en droger elk een eigen 20A groep moeten krijgen, beveiligd met een aardlekschakelaar type A ( type A laat een kleine continue aardlek toe, voor natte groepen)


Die Nederlandse stopcontacten mogen natuurlijk niet ( geen aardpin) maar die had ik nog over

Dit alles heeft weer consequenties in de groepenkast:



De contraptie tussen beide groepenkasten is de aardaansluiting. Die zit dus lekker in de weg, anders had ik beide kasten netjes op elkaar kunnen laten aansluiten. De gebruikte kleuren in Frankrijk zijn vergelijkbaar met Nederland: Blauw=nul; groen/geel=aarde, overige kleuren: fase ( meestal rood, in Nederland altijd bruin)
Dat onderste ding is van de EDF, die 230 volt aanlevert via de blauwe draad en de nul is zwart. Je houden aan de eigen normen is ook zo wat hè, vermoedelijk was dit een haastklus na de grote stormschade van 2000.

Voorlopig ziet het tussenresultaat er zo uit:


Als je snel kijkt is het 'aux normes Français' :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten