1 februari 2013

zondag 9 augustus 2009

Pruim

De pruimenboom was al op gevorderde leeftijd toen we het huis kochten en was behoorlijk verwaarloosd. Er kwamen dan ook nauwelijks bloemen in de boom, laat staan vruchten.

Pruimenbomen kunnen slecht tegen snoeien, maar er was geen alternatief: Drastisch snoeien was nodig om de aanmaak van nieuwe takken te stimuleren en zo de boom te bewegen tot hernieuwde productie. Na de snoei had de boom nog maar twee 'liggers', horizontale takken op ca 2 meter hoogte en elk ongeveer 2 meter lang.

Het daarop volgende seizoen reageerde de boom enthousiast: veel verticaal doorschietende takken van wel 4 meter hoog. Nu zeggen de boeken dat de takken horizontaal gebogen moeten worden, maar daar is geen ruimte voor, dus maar zo gelaten. Weer een jaar later ( vorig seizoen) was het jaar met de zeer late nachtvorst, ook de pruimenboom had nauwelijks bloemen en dus maar een enkele pruim. Een goede gelegenhied voor de boom om nog maar even flink door te groeien op de nieuwe loten en daar ook wat zijtakken op te zetten.

Dit jaar is gunstig voor de fruitbomen, geen late nachtvorst en ook de pruimenboom gaat 'er tegenaan' , alle takken hangen vol pruimen.

Maar met takken van 4 meter bovenop 'liggers' die op 2 meter hoogte staan komen de pruimen op 2- 6 meter hoogte te hangen, da's lastig plukken. Maar ook hier heeft de boom een oplossing voor: Door de enorme last aan vruchten buigen de takken volledig door naar de grond, het meeste fruit hangt dus op ooghoogte en is gemakkelijk te oogsten:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten