1 februari 2013

dinsdag 24 november 2009

vodje de conduire

"Een rijbewijs uit elk Europees land is geldig in Frankrijk en hoeft bij immigratie niet te worden omgewisseld voor een Frans rijbewijs."

Dat zal de Franse ambtenaar mededelen aan iedere Nederlander die komt vragen of hij z'n rijbewijs moet omwisselen. Helaas zorgt dit er voor dat nogal wat Nederlandse immigranten onterecht denken dat ze 'dus' hun Nederlandse rijbewijs niet hoeven om te ruilen voor een Frans exemplaar.

Een rijbewijs moet namelijk wel geldig zijn. Een Franse ambtenaar denkt er niet aan om dat erbij te vermelden want een Frans rijbewijs is, net als in veel andere Europese landen, onbeperkt geldig. Een Nederlands rijbewijs verliest echter zijn geldigheid na 10 jaar en kan na emigratie niet meer in Nederland worden verlengt.

Hoewel ik nog ruim de tijd heb lijkt het handig om het rijbewijs toch maar vast om te ruilen, anders beginnen de ambtenaren te zeuren over een medische keuring en bovendien zal het omwisselen in de toekomst alleen maar duurder worden gezien de tekorten op elke overheidsbegroting.

Dus pasfoto's gemaakt, formulier gehaald en ingevuld, enveloppe met eigen adres voldoende gefrankeerd, paspoort, NL-rijbewijs, cheque, rekening van de EDF en uiteraard overal kopieën van mee naar de sous-prefecture. Na alle documenten tenminste 5 keer te hebben bewonderd, gecontroleerd, opnieuw gecontroleerd en nog maar eens geteld, bekeken en afgevinkt van de lijst werd er een vodje uitgeschreven zodat ik kan bewijzen ooit in het bezit te zijn geweest van een geldig rijbewijs. Het vodje is twee maanden geldig. Nu maar hopen dat er binnen die tijd een nieuw roze papiertje wordt gebracht door de postbode...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten