1 februari 2013

dinsdag 8 december 2009

De hulptroepen zijn er

De hoeveelheid waterplanten neemt sneller toe dan ze handmatig te verwijderen zijn. Om te voorkomen dat het water helemaal dichtgroeit is hulp nodig van plant-etende vissen. De kampioen waterplanteneter is de graskarper, in het Frans "carpe amour". Die eet z'n eigen lichaamsgewicht aan planten per dag. Helaas bleken nabij gelegen viskwekers zich vooral te specialiseren in forel. Gelukkig biedt ook hier het internet een oplossing en worden de 40 karpertjes per post afgeleverd in een doos van polystyreen met een binnenzak die voor 1/3 gevuld is met water.



Dicht opeengepakt:


Nu eerst 'vers' water uit het meer toevoegen zodat ze kunnen wennen aan de samenstelling van het water in hun nieuwe verblijf. Daarna de zak in het meer laten drijven totdat ze langzaam gewend zijn aan de watertemperatuur en dan de vrijheid in:



En nu maar hopen dat ze de winter overleven.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Jan,

    Wij hebben héél erg veel grote
    edelkarpers in ons kleine meertje.
    Er wordt hier niet meer gevist, dat deden logees nog wel in de beginjaren. Wij zouden ze wel kwijt willen, omdat ze veel poep
    achterlaten, wat ook niet bevoordelijk is voor de helderheid van het water. Inderdaad eten ze planten, ook onze meegebrachte
    waterlelie´s!!!
    Kom maar vissen!!!
    Gr., Hans en Betty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor het aanbod, maar daar moeten we nog voorzichtig mee zijn. De Chinese graskarper is namelijk de enige echte herbivoor van de karperachtigen.

    Europese karpers zijn allemaal omnivoren (alleseters) die ook kleine soortgenoten erg smakelijk vinden. Planten en zeker harde waterlelies eten ze eigenlijk alleen als er niks anders is. En voor 4 Euro per stuk... Nog maar even wachten tot ze groot zijn.

    BeantwoordenVerwijderen