1 februari 2013

dinsdag 19 juli 2011

Bonentrein

Het is alweer tijd om de sperziebonen te oogsten en te wecken zodat de wintervoorraad weer op peil komt. Door ervaring is het inmiddels een prima, bijna industrieel, en efficiƫnt proces geworden.



Het proces start rechtsonder met de voorraad gewassen en gebroken boontjes in een emmer water. De volgende stap is uitlekken van de paarse boontjes in een zeef, vervolgens 3 minuten blancheren in kokend water. Daarna afkoelen in het rode vergiet in een emmer koud water, uitlekken en naar de voorraad in de blauwe emmer rechtsachter. Duidelijk is te zien dat de paarse peulen gewoon groen zijn van binnen en na het koken geheel groen zijn geworden. Na deze voorbehandeling kan het wecken pas starten: potten vullen, opgieten met licht gezouten water en 2 uur wecken op 100 graden. Er passen 21 potten in de weckpan, goed voor de oogst van twee volle emmers boontjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten