1 februari 2013

zaterdag 23 december 2006

Boerenkool


Voor Nederlanders is Boerenkoolstampot natuurlijk dé wintermaaltijd. Deze groente is bestand tegen vorst, groeit dus in de winter gewoon door en is in de winter één van de weinige groentes die nog vers van de grond komen.

Het Franse woord voor boerenkool is chou frisée, wat letterlijk gekrulde kool betekent.
Dat er een woord voor is betekent nog niet dat het ook als groente te koop is. Sterker nog, er bestaat ook een sluitkool met gekrulde bladeren die ze dan ook maar chou frisée noemen. Uiteraard is dit een heel andere kool. Zeer sporadisch kun je wel boerenkool vinden, maar meestal als sierplant. Daar waar het wel als groente te koop wordt aangeboden denkt de verkoper dat goud veel minder zeldzaam is... onbetaalbaar, van slechte kwaliteit en slechts enkele blaadjes.

Zélf verbouwen is dus noodzakelijk en dat gaat ook prima.
Helaas blijkt de lokale fauna na enige aarzeling ook te begrijpen dat boerenkool erg lekker is.
Op een gegeven moment waren er steeds meer blaadjes 'weg' . Op een avond besloot ik de boosdoeners te betrappen: licht er op. En ja hoor: maar liefst zes beverratten zaten op hun dooie gemak de kool te verorberen. Er is dan nog maar 1 oplossing: alles rooien en invriezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten