1 februari 2013

zondag 9 december 2007

Maquereau of Makreel?

Gerookte makreel is ook in Frankrijk goed verkrijgbaar. Voorverpakt en gefileerd liggen ze in de schappen van de meeste supermarkten. Naar keuze 'naturel' of met peperkorrels.



Ze zijn ook best lekker, maar toch is er een groot verschil met de makreel in Nederland.
Klik maar eens op de verpakking voor een vergroting, dan zie je dat deze verpakking voor 2 personen een netto gewicht heeft van maar 165 gram oftewel 55 gram per stuk. De 'hele' makreel weegt dus maar 110 gram! Fransen eten de makreel dus veel kleiner (jonger) dan Nederlanders, de grootte is vergelijkbaar met die van groene haring. Een beetje gerookte (gestoomde) makreel bij een visboer in Nederland weegt rond de 400 gram en heeft dan ook veel malser vlees. Gek genoeg vinden ook Fransen de Nederlandse versie lekkerder, maar die is hier niet te koop. Of toch? Waar vraag bestaat is er altijd wel een ondernemer te vinden die daar brood in ziet. Op de markt zien we ineens dit bord:


Ed en Bets Vlug.

Fish and chips?

Ed en Bets klinkt toch wel Nederlands, zouden ze soms 'echte' makrelen verkopen?









Kibbeling?


Hollandse haring?
jeneverkruik op de toonbank?

Die verkoopt vast wel makreel...

"Mogge Ed, doe mij maar zes diepgevroren makrelen"
Ed verkoopt ook kroketten, loempia's, fritessaus, pindasaus ...

Keurig verpakt in de diepvries.
Dat is een échte makreel, hmm... lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten