1 februari 2013

zondag 2 november 2008

Boerenkooltijd

Jawel, de temperatuur zorgt voor trek in boerenkool.

Zoals bekend is boerenkool vrijwel onbekend in Frankrijk, dus zijn we aangewezen op de eigen oogst. De boerenkool komt nu niet in een kant-en-klaar zakje van 300 gram gesnipperd en gewassen aan in de keuken, maar als plant.




Eerst even laten liggen zodat de wat grotere rupsen en slakken geheel vrijwillig kunnen vertrekken...




De stengels worden niet gegeten, dus de bladeren afritsen en meteen nog wat slakken weghalen. De afvalberg links groeit
gestaag...






Een uurtje wegzetten in een emmer met zout water. De overgebleven slakken en ander ongedierte wordt hierdoor gedwongen te vertrekken.






Een paar keer flink schoonspoelen en daarna de boerenkool zo klein snijden dat een emmer boerenkool in de pan past.







Zo ziet het er weer bekend uit.









En zo ziet het er nog veel bekender uit, voor een Nederlander.









De beloning is een echte Hollandse pot:

Stamppot van boerenkool met rookworst, uitgebakken spekjes en jus in een kuiltje. Hmmm...

2 opmerkingen:

  1. Hoi Jan,

    Of moet ik je voortaan Abraham noemen!!!!!!!!

    Welkom bij de club en het went wel hoor en het valt reuze mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Liesbeth,
    Bedankt.
    Deze Abraham vraagt zich nu wel af van welke Liesbeth deze reactie komt...

    BeantwoordenVerwijderen