1 februari 2013

zondag 29 oktober 2006

Auto invoeren

Het invoeren van een personenauto in Frankrijk bleek veel eenvoudiger dan gevreesd. Wél is een COC document vereist. Dit Certificat of Conformity haal je bij je eigen dealer in Nederland. Achteraf bleek dit de lastigste stap! Onze dealer was in woorden heel bereidwillig, maar deed netto niks. Na een "beetje" aandringen en een maand na de eerste toezegging duurde het ineens nog maar twee dagen om het document bij de dealer te krijgen. Gelukkig was deze service wél gratis. In Frankrijk ga je met je aankoopbewijs naar de lokale belastingdienst om aan te tonen dat er al belasting over de auto betaald is. Van de belastingdienst krijg je hiervoor een bewijsje mee, alweer gratis. Met dit bewijsje, het COC , NL kentekenbewijs, paspoort en de laatste rekening van de EDF of France telecom ga je naar de (sous) prefectuur.

En dan?
Klaar!

De prefectuur kan ter plekke een carte grise meegeven, de sous prefectuur stuurt het spul op en dan krijg je binnen twee weken het Franse kentekenbewijs per post.Het kentekenbewijs is niet gratis, maar een tarief afhankelijk van de milieuvervuiling van de auto. (fiscaal vermogen)

Met de carte grise naar ons verzekeringskantoor. De no claim werd zonder meer gehonoreerd en de auto wordt ter plekke verzekerd. Het bewijsje dien je op de voorrruit te plakken en wordt ook ter plekke gemaakt. De maximale no claim is in Frankrijk 50%, tegen 75% in Nederland. Tóch bleek de verzekering slechts de helft te kosten van wat we in Nederland betaalden en de dekking is véél ruimer. De Franse verzekering dekt meteen ook pechhulp, vandaar dat er geen Franse variant bestaat van de Nederlandse wegenwacht. Nu de verzekering geregeld is kun je bij een willekeurige garage de kentekenplaten laten maken en op de auto laten potnagelen. (potnagelen is in Frankrijk verplicht)

Voilá, binnen 1 dag staat de auto op Frans kenteken.De prefectuur geeft de invoer van de auto door aan de Nederlandse RDW en dus stopt de betaling van de wegenbelasting in Nederland.
Frankrijk kent geen wegenbelasting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten